Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
7ο Συνέδριο Κατασκευαστών της ΠΟΒΑΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών κατασκευαστών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΠΟΒΑΣ) συνεχίζοντας τις δράσεις της και στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεών της, διοργάνωσε το 7ο Συνέδριο κατασκευαστών κορυφαίο γεγονός του κλάδου, σε συνεργασία με το δυναμικό Σωματείο Μηχανοσιδηρουργών και Αλουμινοκατασκευαστών Νομού Τρικάλων και τις εταιρείες Profilmedia & Profilgroup, οι οποίες ανέλαβαν την Οργανωτική υποστήριξη με απόλυτη επιτυχία.

Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων φιλοξένησε τη μεγάλη συνάντηση των ανθρώπων του Κλάδου από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ΑnantiCityResort, το οποίο προσέφερε απλόχερα μια πανοραμική θέα στο Θεσσαλικό κάμπο με σύμμαχο τον θαυμάσιο καιρό και σε συνδυασμό με τις υψηλής τεχνολογικής συνεδριακής υποδομής υπηρεσίες του, αποτέλεσε ιδανικό μέρος για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Με σύνθημα «Κοιτάμε μπροστά» το Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ περιλάμβανε εισηγήσεις και τοποθετήσεις διακεκριμένων ομιλητών που εξήραν το ενδιαφέρον των συνέδρων, προκαλώντας σχόλια και συζητήσεις μέσα και έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, στις οποίες περίσσευαν η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητα για δράσεις που θα βελτιώσουν το μέλλον του κλάδου.

Το 7ο Συνέδριο άνοιξε ο κος Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, τόνισε για άλλη μια φορά ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια μεσούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης, μετατράπηκε από θεσμικό δευτεροβάθμιο όργανο που δρούσε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σε ένα περιφερειακό δυναμικό παίκτη με αυξημένες ευθύνες και πρωτοβουλίες και μάλιστα σε ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητες. Χωρίς φόβο και αναβλητικότητα, αναλαμβάνοντας έναν βασικό, επιτελικό και ένα ρόλο διευκόλυνσης, μέσα από μία σειρά δράσεων που σκοπό είχαν και έχουν να εμποδίσουν την συρρίκνωση του κλάδου και συγχρόνως να τον θωρακίσουν, αναβαθμίζοντας τους επαγγελματίες και την ποιότητα των τελικών προϊόντων και των υπηρεσιών. Η ΠΟΒΑΣ κινούμενη σε τρεις βασικούς άξονες επιδιώκει:

Τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των συναδέλφων κατασκευαστών και τη σύνδεση του κλάδου με την δημόσια τεχνική εκπαίδευση και τη μαθητεία νέων ανθρώπων από τα επαγγελματικά λύκεια και την τεχνική εκπαίδευση στις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις του κλάδου μας.
Τη διευκόλυνση για πιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των προϊόντων και των διαδικασιών, διασφαλίζοντας έτσι την ολική ποιότητα.
Την προστασία των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων και την πορεία τους προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».
Πλούσια η θεματολογία του συνεδρίου που ακολούθησε και αφορούσε κυρίως την εκπαίδευση των κατασκευαστών, την μαθητεία σπουδαστών τεχνικών σχολών και μαθητών επαγγελματικών λυκείων στις βιοτεχνίες και επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου του επαγγέλματος, τις πιστοποιήσεις, το νέο σύστημα ελέγχου παραγωγής ΠΟΒΑΣ FPC, την ολική ποιότητα, την εξωστρέφεια, τις μεταλλικές κατασκευές, την καινοτομία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας και την ανάκαμψη του Κλάδου, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το φορολογικό καθεστώς, τη νέα προδιαγραφή τοποθέτησης των κουφωμάτων που προωθεί η Ομοσπονδία, τους συνεργατικούς σχηματισμούς, τον κανονισμό πυροπροστασίας των κατασκευών, την νέα ΤΟΤΕΕ για τους υαλοπίνακες κ.λπ.

Ξεχωριστό γεγονός η απονομή των πιστοποιητικών του ΠΟΒΑΣ FPC σε συνάδελφους κατασκευαστές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αφού εκπαιδεύτηκαν στην συνέχεια κατά τον έλεγχο στην βιοτεχνία τους απέδειξαν την επιτυχή εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Παραγωγής.

Το Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ είναι πάντα μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης όλων των ανθρώπων του κλάδου με σκοπό την πολύπλευρη ενημέρωση και τον παραγωγικό διάλογο. Ο στόχος όλων των συμμετεχόντων στη διοργάνωση, ήταν το 7ο Συνέδριο να μην είναι επανάληψη θεματολογίας, αλλά στον πυρήνα του να περιλαμβάνει μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του κλάδου των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου.

Συνάδελφοι μέλη των σωματείων της Ομοσπονδίας κυριολεκτικά από όλη την Ελλάδα, έδωσαν δυναμικό παρόν και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ στα πλαίσια του Συνεδρίου προσπάθησαν να αφουγκραστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τους ανθρώπους του κλάδου, πραγματοποιώντας ξεχωριστές συναντήσεις με συνάδελφους, στελέχη επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Συμμετείχαν φορείς και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου μας, βιοτεχνίες παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου και μεταλλικών κατασκευών, βιομηχανίες διέλασης, εταιρείες παραγωγής πούδρας, εταιρείες επιφανειακής επεξεργασίας, εμπορικά καταστήματα αλουμινίου και εξαρτημάτων, εταιρείες παραγωγής υαλοπινάκων, αρχιτέκτονες ,πολιτικοί μηχανικοί, διακοσμητές κ.λπ.

Πεντακόσιοι πενήντα οκτώ σύνεδροι (558) συμμετείχαν στο 7ο Συνέδριο εκ των οποίων το 62% ήταν κατασκευαστές, 23% από τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και 15% από τον κλάδο των ενεργειακών μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, διακοσμητών και συμβούλων επιχειρήσεων.

Καταξιωμένοι ομιλητές, επιχειρηματίες, βιομήχανοι, βιοτέχνες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι, επιστήμονες και ειδικοί του κατασκευαστικού κλάδου προσέφεραν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στους συνέδρους.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, το Συνέδριο πιστεύουμε συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των επιχειρήσεων, τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας λύσεις και θέτοντας προτεραιότητες όπως αυτές προέκυψαν από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου μοιράστηκαν τοπικά προϊόντα στους Συνέδρους προσφορά των τοπικών επιχειρήσεων και του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ήδη κατατέθηκαν προτάσεις από τέσσερα Σωματεία - Μέλη της ΠΟΒΑΣ τα οποία διεκδικούν την ανάληψη του 8ου Συνεδρίου Κατασκευαστών το Φθινόπωρο του 2020. Η τελική απόφαση θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των προτάσεων στις αρχές του 2019.

Ευχαριστούμε θερμά το Σωματείο Μηχανοσιδηρουργών και Αλουμινοκατασκευαστών του Νομού Τρικάλων, το οποίο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τρικκαίων, το Επιμελητήριο Τρικάλων και την πολύ σημαντική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άψογη διοργάνωση του μεγάλου αυτού γεγονότος και προσέφεραν υψηλού επιπέδου φιλοξενία τόσο στους συνέδρους όσο και στους συνοδούς τους.

Επίσης ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους χορηγούς και τους υποστηρικτές του 7ου Συνεδρίου, στους ομιλητές, σε όλους τους σύνεδρους που τίμησαν με την παρουσία τους την ΠΟΒΑΣ, καθώς και στις διοργανώτριες εταιρείες Profilmedia και Profilgroup.